Ing. Jana Rysová, Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Jitka Dlabalová
Čas od času se vynoří otázka, zda je žitný chléb vhodný při bezlepkové dietě.
Je všeobecně známo, že při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat všechny
druhy pšenice, žito i ječmen i jejich křížence. Přesto se především na sociálních
sítích a dokonce i v knihách objevuje, že kváskový žitný chléb mohou vyzkoušet i lidé
s celiakií.
Změřit obsah lepku v pšeničném/žitném chlebu není úplně jednoduché. ELISA testy,
které se běžně používají na kontrolu malých množství lepku, se pro běžný chléb
z pšenice či žita nehodí, protože testy jsou nastaveny na velmi nízké hodnoty lepku
(v přepočtu max. 80 mg/kg). Celkový obsah bílkovin nám také nepomůže, protože
zachytí i bílkoviny jiné než lepkové, včetně bílkovin z droždí, pokud je v receptuře
výrobku.
Odhadem jsme stanovili, kolik bílkovin podobných lepku (tj. rozpustných v roztocích
lihu nebo v roztocích solí) je v žitném chlebu. Použili jsme nutriční údaje na webech
internetových prodejců a vybírali údaje o čistě žitném chlebu. Pro informaci: žitný
chléb je takový, který obsahuje alespoň 90 % žita. Ale my jsme hledali chléb bez
příměsi pšenice nebo přidaného lepku. Našli jsme chleby v rozmezí obsahu
celkových bílkovin od 4,6 do 9,2 %, nejvíce hodnot se pohybovalo kolem 6,5 % a
s touto hodnotou také budeme dále počítat.
V bílkovinách žitné mouky je obsaženo kolem 45 % sekalinu a dalších bílkovin
patřících k lepku. Ve 100 g žitného chleba je tedy 6,5 g celkových bílkovin a z tohoto
množství je cca 2,9 g lepku. To je 29 g lepku na kg chleba. Protože podle nař. EU
828/2014 je pro označení bez lepku hranice 20 mg lepku/kg výrobku, je to 1450x
víc, než může celiak konzumovat.
Tím jsme se vypořádali s žitem jako takovým. Nyní se věnujme žitnému kvásku.
Směs žitné mouky a vody samovolně nebo s přidáním vhodné kultury prokysá,
bakterie a kvasinky spotřebují část cukrů a dokáží také rozložit část bílkovin na
menší úseky (peptidy). Kvásek chleba nakypří, ochutí a také zvýší trvanlivost chleba.
Odbourání lepkových bílkovin není ale tak důkladné a tak ani žitný kváskový chléb
není vhodný pro celiaky.
Závěr je tedy takový:
ŽITNÝ CHLÉB CELIACI ZKOUŠET NEMOHOU, POKUD NECHTĚJÍ
HAZARDOVAT SE SVÝM ZDRAVÍM!
Pro názornost máte na obrázku hromádku lepku odpovídající 29 g a vedle malou
tečku s 20 mg lepku, což je limit pro označení potraviny bez lepku, daný
legislativou (Nařízení 828/2014).
ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.
Přidal/a jste produkt do jídelníčku, díky kterému teď budete znát svoji spotřebu lepku.