NOVINKY
  • Tempeh uzený (2024)

    Složení: Sojové boby BIO vařené (85 %),  slunečnicový olej BIO, sójová omáčka ( voda, bio sójové boby, mořská sůl), koriandr BIO, zázvor BIO, Rhizopus oligosporus, kouř z bukového dřeva.

    Výrobek neobsahuje lepek, konzervanty, umělá barviva ani aromata

    ČÍST VÍCE
  • Mák mletý 100 % (2024)

    Složení: mák modrý 100 %

    Výrobek může obsahovat stopy arašídů, ostatních skořápkových plodů a sezamu.

    ČÍST VÍCE
  • Bůčková pomazánka s česnekovými lupínky Kmotr (2024)

    Masný výrobek, tepelně opracovaný

    Složení: Vepřový špek 76%, Vepřové sádlo, Vepřové maso, Jedlá sůl, Koření, Látka zvýrazňující chuť E621, Cukr, Extrakty koření, Česnek, Česnekové lupínky, Cibule, Celer, Hořčice, Bylinky, Pórek.

    ČÍST VÍCE


ČTPP banner.jpg

Nesnášenlivost lepku

vegetable-642119v2.jpg

Právě jste otevřeli nové webové stránky Databáze bezlepkových výrobků. Tento web navazuje na starší verze databáze vytvořené na základě dvou projektů Národní agentury pro zemědělský výzkum Ministerstva zemědělství ČR QD1023 „Analýza glutenu (lepku) a kvalita bezlepkových potravin a surovin“ (2001-2004) a 1B53002 „Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu“ (2005-2008). Koordinátorem projektů byl Výzkumný ústav potravinářský Praha.

Po ukončení zmíněných projektů byl provoz a rozšiřování databáze dále zajišťován v rámci Výzkumného záměru VZ0002702202 "Kvalita bezpečných potravin v moderní společnosti" a později i z institucionálního příspěvku na rozvoj organizace. Na databázi spolupracuje VÚPP také s Českou technologickou platformou pro potraviny při Potravinářské komoře České republiky.

Databáze sloužila a měla by dále sloužit především pacientům s intolerancí lepku, rodičům dětí s celiakií a jinými poruchami vyvolanými lepkem, dietním sestrám, lékařům, členům pacientských sdružení a nově také výrobcům bezlepkových potravin. Databáze obsahuje jednak výrobky deklarované jako bezlepkové nebo přirozeně bezlepkové, jednak běžné potraviny, které je možno zařadit do bezlepkové diety. Jak již bylo uvedeno, nový web má sloužit osobám s intolerancí lepku.

ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.