NOVINKY
  • Hrachovo-rýžový protein (2020)

    Složení: Hrachový proteinový izolát (95 %), rýžový proteinový koncentrát (5 %) / Hrachový proteinový izolát (95 %), ryžový proteinový koncentrát (5 %)

    Bez lepku, laktózy a kaseinu, může obsahovat stopy sóji.

    ČÍST VÍCE
  • Šmoulové mléčná tyčinka v čokoládě (2020)

    Tyčinka z belgické mléčné čokolády s mléčnou náplní 40 %.

    Složení: Mléčná čokoláda 60 % (cukr, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecitin, přírodní vanilkové aroma), náplň 40 % (cukr, rostlinné oleje: palmový a řepkový; sušené odstředěné mléko 8,6 %, sušené plnotučné mléko 7,3 %, emulgátor: řepkový lecitin, aroma). Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 28 %, mléčné sušiny nejméně 22 %.

    ČÍST VÍCE
  • Kešu Cookies (2020)
    Nepečené, vegan

    Složení: Kešu, bezlepkové ovesné vločky, rýžový sirup, rozinky (99,5 % rozinky, 0,5 % slunečnicový olej), 60 % hořká čokoláda (kakaová hmota, přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, emulgátor slunečnicový lecitin, výtažek z vanilky), 

    Může obsahovat skořápkové plody.
    ČÍST VÍCE




Nesnášenlivost lepku

vegetable-642119v2.jpg

Právě jste otevřeli nové webové stránky Databáze bezlepkových výrobků. Tento web navazuje na starší verze databáze vytvořené na základě dvou projektů Národní agentury pro zemědělský výzkum Ministerstva zemědělství ČR QD1023 „Analýza glutenu (lepku) a kvalita bezlepkových potravin a surovin“ (2001-2004) a 1B53002 „Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu“ (2005-2008). Koordinátorem projektů byl Výzkumný ústav potravinářský Praha.

Po ukončení zmíněných projektů byl provoz a rozšiřování databáze dále zajišťován v rámci Výzkumného záměru VZ0002702202 "Kvalita bezpečných potravin v moderní společnosti" a později i z institucionálního příspěvku na rozvoj organizace. Na databázi spolupracuje VÚPP také s Českou technologickou platformou pro potraviny při Potravinářské komoře České republiky.

Databáze sloužila a měla by dále sloužit především pacientům s intolerancí lepku, rodičům dětí s celiakií a jinými poruchami vyvolanými lepkem, dietním sestrám, lékařům, členům pacientských sdružení a nově také výrobcům bezlepkových potravin. Databáze obsahuje jednak výrobky deklarované jako bezlepkové nebo přirozeně bezlepkové, jednak běžné potraviny, které je možno zařadit do bezlepkové diety. Jak již bylo uvedeno, nový web má sloužit osobám s intolerancí lepku.

ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.