NOVINKY
  • Kukuřičné chlebíčky s hořkou čokoládou (2022)

    Pufovaný výrobek

    Složení: Kukuřičný chlebíček 50% (kukuřice 99%, mořská sůl 0,8%, emulgátor: sójové lecitiny), hořká čokoláda 50% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: sójové lecitiny, vanilkový extrakt), obsah kakaové sušiny nejméně 51%.

    Může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek, mléka, skořápkových plodů, arašídů, sezamu.

    ČÍST VÍCE
  • Želatinové želé s příchutí cola (2022)

    Složení: glukózový sirup, cukr, voda,želírující látka vepřová želatina, regulátor kyselosti kyselina citronová, stabilizátor sorbitol, barviva amoniakový karamel, extrakt z sušených květůsaffloru, karoten, karmín, koncentrát šťávy z černé mrkve, brilantní modř FCF, aroma, povlakové látky směs rostlinných olejů(palmový, kokosový a karnaubský vosk).

    Výrobek múže obsahovat arašídy

    ČÍST VÍCE
  • Farmářská paštika (2022)

    Složení: Vepřové maso (min. 35 %), syrové sádlo, vepřová játra (min. 19 %), pitná voda, jedlá sůl, jodičnan draselný, mléčná bílkovina, koření.

    ČÍST VÍCE


ČTPP banner.jpg

Nesnášenlivost lepku

vegetable-642119v2.jpg

Právě jste otevřeli nové webové stránky Databáze bezlepkových výrobků. Tento web navazuje na starší verze databáze vytvořené na základě dvou projektů Národní agentury pro zemědělský výzkum Ministerstva zemědělství ČR QD1023 „Analýza glutenu (lepku) a kvalita bezlepkových potravin a surovin“ (2001-2004) a 1B53002 „Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu“ (2005-2008). Koordinátorem projektů byl Výzkumný ústav potravinářský Praha.

Po ukončení zmíněných projektů byl provoz a rozšiřování databáze dále zajišťován v rámci Výzkumného záměru VZ0002702202 "Kvalita bezpečných potravin v moderní společnosti" a později i z institucionálního příspěvku na rozvoj organizace. Na databázi spolupracuje VÚPP také s Českou technologickou platformou pro potraviny při Potravinářské komoře České republiky.

Databáze sloužila a měla by dále sloužit především pacientům s intolerancí lepku, rodičům dětí s celiakií a jinými poruchami vyvolanými lepkem, dietním sestrám, lékařům, členům pacientských sdružení a nově také výrobcům bezlepkových potravin. Databáze obsahuje jednak výrobky deklarované jako bezlepkové nebo přirozeně bezlepkové, jednak běžné potraviny, které je možno zařadit do bezlepkové diety. Jak již bylo uvedeno, nový web má sloužit osobám s intolerancí lepku.

ZANECHTE NÁM EMAIL, BUDEME VÁS KONTAKTOVAT.