Hlavní obsah

České lentilky už se vyrábějí v Německu. Chutnají jinak

Rozhovor s Vratislavem Jandou ze společnosti Nestlé ČR.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V těchto dnech se v obchodech objeví první nové lentilky, které opustily tradiční českou recepturu. Ikonická cukrovinka totiž od dubna sjíždí z pásů továrny v Hamburku, kam se po 110 letech přestěhovala z továrny Sfinx v Holešově.

Článek

Potravinářský obr Nestlé přesouvá po celé Evropě výrobu svých výrobků. Zatímco lentilky se z Česka přestěhovaly do Německa, uvolněné linky podle Vratislava Jandy z českého Nestlé zaměstná výroba některých cukrovinek ze zahraničí.

„Přesun výroby dalších českých produktů do zahraničí nehrozí. Naopak se výroba některých přesune k nám, je to ve fázi vážných jednání,“ potvrdil Janda v rozhovoru pro SZ Byznys, jehož část nabízíme ve videu.

Nové, v Německu vyrobené lentilky poznáte i po chuti: „Jádro bude víc čokoládové, krusta bude jinak koncipovaná. Bude tam méně cukru. Ale pořád to budou lentilky,“ tvrdí manažer pro korporátní záležitosti Nestlé Janda. Nová receptura bude společná jak pro Lentilky, tak pro značku Smarties.

Chutě Východoevropanů

O změnu receptury si prý řekli sami zákazníci. „Nám to vyšlo z 2,5 roku běžící kampaně, že si to konzument přeje,“ tvrdí zástupce největšího světového producenta balených potravin. Z testů Nestlé podle Jandy vyšlo, že zákazníkům chutnají bonbóny s větším obsahem kakaového prášku: „Firma reaguje na trendy v potravinářství. Pokud nejste schopná reagovat, lidé přestanou produkt kupovat.“

Na rozdílné složení cukrovinek prodávaných pod obdobnou značkou upozorňovala kampaň proti dvojí kvalitě potravin. Nestlé se hájilo jinými chuťovými preferencemi Východoevropanů: „Není to tak, že by Češi měli rádi méně čokolády, ale v případě lentilek preferují takové lentilky, na které jsme od začátku 20. století zvyklí,“ říkal tehdy Janda.

Nestlé

- největší výrobce potravin a nápojů na světě,

- podniká ve 189 zemích světa a má zhruba 350 000 zaměstnanců,

- produkuje kávu Nescafé a Nespresso, čokoládové tyčinky Kit Kat, cereálie Nesquik, kořenicí směsi Maggi,

- pro domácí mazlíčky má značky Purina Pro Plan a Friskies,

- v České republice mu patří továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov se značkami Orion, Margot, Kofila, Bon Pari či Jojo.

Reklama

Doporučované