Domů > Magazín > Blog

Ekologické nádobí, na kterém si pochutnáte

Znáte “plastový” ostrov Trash Isles v Pacifickém oceánu? To je jen malý zlomek z toho, jak rozsáhlým problémem nerozložitelný a neekologický plast je a jaké důsledky způsobuje. Dle nezávislé mezinárodní společnosti The World Economic Forum se výroba plastu zvýšila od roku 1964 až dvacetinásobně. Naštěstí už se objevují snahy plast omezit a nahradit je ekologickými alternativami.

Nechcete mýt nádobí? Snězte ho!

Věděli jste?
– Z 1 t jedlých otrub vznikne až 10 000 talířů či misek.
– 1 kg nádobí z pšeničných otrub vyprodukuje cca 1,3 kg CO2 oproti tomu stejné množství nádobí z plastů vyprodukuje 8,5 kg CO2
– Výroba nádobí z pšeničných otrub může pomoci zužitkovat až 80% pšeničných otrub v mlýnech

Skvělou myšlenkou zero waste jsou talíře z pšeničných otrub firmy Biotrem, které by mohly do budoucna nahradit jednorázové plastové talířky, které se běžně používají na festivalech, party a oslavách. Talíře jsou vyrobené z jedlých pšeničných otrub, které jsou zahřívány a formovány pod vysokým tlakem do podoby mělkých i hlubokých talířů. Jídlo tak můžete bez problémů zajíst talířem, na kterém bylo servírováno. Pokud nádobí nesníte, nic se neděje, nádobí je biologicky snadno odbouratelné a do 30 dnů se samo rozloží. Při správném skladování ale vydrží až do okamžiku použití 3 roky a dá se použít jak na studené, tak na horké pokrmy. A jak otrubové talíře chutnají? Asi jako pečený chléb nebo cereálie.

Alternativa nádobí pro celiaky

Držíte bezlepkovou dietu? Žádný problém. Právě probíhá testování nádobí z kukuřičných otrub, které má zatím velmi pozitivní výsledky a brzy snad bude také k dostání.

Jedlé talíře už i v ČR!

Tyto ekologické talíře už se začínají pomalu rozšiřovat i u nás. Můžete je najít dokonce už i na některých festivalech (např. u stánku s polévkami na Masters of Rock). Celou sadu nebo jednotlivé talířky můžete zakoupit v síti Makro.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář